hürriyet

1 Temmuz 2014 Salı

yaz okuma şenliği 2014

                                       


pinuccia yla yepyeni bir şenlik daha başladı. ben iş yoğunluğundan  post yazmaya ancak şimdi vakit bulabildim ne kadar okuyabileceğim bilemiyorum ama yine katılmadan edemedim çünkü pınar hanım yine çok güzel bir şenlik hazırlamış. işte kurallar ve detaylar..

Kurallar:

  • Etkinlik bugün başlıyor ve 21 Eylül 2014’te sona erecek. (21 Haziran'dan önce başladığınız veya 21 Eylül'den sonra bitirdiğiniz kitaplar kapsam dışı kalacak. Tarihlere dikkat!)
  • Etkinliğe 21 Haziran 2014 – 21 Eylül 2014 tarihleri arasında canınızın istediği vakitte katılabilirsiniz.
  • Okuduğunuz her bir kitabı aşağıdaki kategorilerden sadece birine saydırabiliyorsunuz. Ancak, etkinlik devam ederken kategoriler arası okuduğunuz kitapların yerlerini değiştirebilirsiniz.
  • Yapılabilecek en yüksek skor diye bir şey yok artık. Amaç okuyabildiğimiz kadar çok okumak.
  • Toplam 30 kategori var. Canınız hangi kategoriden istiyorsa onu okuyun. Amacım esneklik sağlayarak katılımcıları belli türde kitaplar arasına sıkıştırmamak ve katılımcı sayısını artırmak.
  • Okuyacağınız her bir kitap 10 puan değerinde. Sadece son 5 kategoride alabileceğiniz ekstra puanlar var.
  • Hiçbir kitap için sayfa sınırlaması yok.  
  • Bir kategori için birden fazla kitap okuyarak daha fazla puan kazanamazsınız. Örneğin bir şiir kitabı okuyanlar 10 puan kazanacak ama iki şiir kitabı okuyan 20 puan kazanamayacak. 
  • Bir kitabı birden fazla kategoriye saydıramazsınız. Örneğin adında bir sayı geçen bir şiir kitabı okuyup 10+10=20 puan kazanamazsınız. 
  • Katılmak için blogunuzun olması veya okunan kitapların yorumlanması zorunlu değil. Katılmak isteyen herkesin buraya yorum bırakması gerekiyor. Blogu olan katılımcılar bloglarında, blogu olmayan katılımcılar da blogu olan katılımcılarla iletişime geçerek hangi kategori için hangi kitapları okumayı planladıklarını duyurabilirler. 
  • Her ayın 21'inde bir yayın yaparak kimin ne okuduğunu soracağım ve sıralamaları buradan duyuracağım. O yayınımın altına yorum bırakarak hangi kitapları okuyarak kaç puana ulaştığınızı bildirebilirsiniz.
Puanlama Sistemi:
  • Yukarıda da belirttiğim gibi her kitap 10 puan değerinde.
  • Son 5 kategoride yer alan her bir kitap da 10'ar puan değerinde. Sadece son 5 kategori için o kategoride okunması gereken tüm kitapları okumayı tamamladığınızda ekstra puanları da almaya hak kazanıyorsunuz.
  • Güncelleme tarihleri itibariyle okuduğunuz toplam sayfa sayısı dört basamaklı bir sayıysa ilk iki hanesi, beş basamaklı bir sayıysa ilk üç hanesi toplam puanınıza eklenecek. 
  • ÖRNEK PUANLAMA: Diyelim şenliğin sonuna geldik. Katılımcı ilk 10 kategoriden birer kitap okudu. Bir de son kategoriyi tamamladı. Yani katılımcı toplam 13 kitap okudu. Diyelim ki toplamda da 9.695 sayfa okudu. Bu katılımcının alacağı puan:
    • Okunan kitaplardan: 13*10=130
    • Son kategoriyi tamamladığı için ekstradan 50 puan
    • 9.695 sayfa okuduğu için 96 puan
    • Toplamda 130+50+96 = 276 puan
  • Sıralamaları bu puanlara göre yayınlayacağım. Umarım kafanızı çok karıştırmadım.
Kategoriler: 

1. Kategori (10 puan): İsminde yaz mevsimini çağrıştıran bir kelime geçen veya olayların yazın geçtiği bir kitap. 
Kış şenliğinde de olan bir kategoriydi. Yaz şenliğine adapta etmesem olmazdı.

2. Kategori (10 puan): Sadece tek bir kitabını okuduğunuz ve sevdiğiniz bir yazardan bir kitap.
Bu benim çok başıma gelen bir durum. En son Mine Söğüt'te yaşadım. Tek bir kitabını okudum, çok sevdim ve diğer kitaplarını merak ediyorum ama daha hiç birine el atmadım. Pek çoğunuz farklı yazarlarla benzer bir durum yaşamışsınızdır diye düşünüyorum.

3. Kategori (10 puan): Bir şiir kitabı.

4. Kategori (10 puan): Adında bir sayı geçen bir kitap.
En popüler sayı 1 olacak diye bir his var içimde ama bakalım göreceğiz.

5. Kategori (10 puan): Bir kişisel gelişim kitabı.
Sizlerin önerileriyle eklenen bir kategori.

6. Kategori (10 puan): Nobel ödüllü bir yazardan bir kitap.
Daha önce bu kategoride en popüler yazar Orhan Pamuk olmuştu. Bakalım bu şenlikte kim olacak?

7. Kategori (10 puan): Fransız edebiyatından bir kitap.
Dünya edebiyatlarını keşfetmeye devam ediyoruz. Jules Verne, Victor Hugo, Émile Zola, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Honoré de Balzac, Gustave Flaubert, La Fontaine benim ilk aklıma gelen Fransız edebiyatçılar. Araştırsanız daha kimler kimler çıkar.

8. Kategori (10 puan): Bir savaş kitabı.
Kitap gerçek bir savaş hakkında veya olayların gerçek bir savaş döneminde geçtiği bir kitap olmalı. Fantastik savaşlar sayılmaz. Kitabın türünün roman olması gerekmiyor. Halen okumadıysanız Turgut Özakman kitapları için güzel bir fırsat. Roman okumak isteyenler bu blogdan fikir edinebilir.

9. Kategori (10 puan): Yabancı bir yazardan bir öykü kitabı.
Geçen şenlikte de olan bu kategoride daha çok Türk yazarların öyküleri tercih edilince bu şenlikte azıcık değişiklik yapayım dedim.

10. Kategori (10 puan): Fantastik kurgu/bilim kurgu/distopya/steampunk vb. türde bir kitap.
Ev sahibinizin en sevdiği türlerden. Herkesin sevdiği bir tür olmadığından şimdiye kadar şenlik kategorisi yapmamıştım ama kategori sayısı 30'a çıkınca bu tür de kendine bir yer bulabildi şenliğimizde.

11. Kategori (10 puan): Yasaklanmış bir kitap.
Seçtiğiniz kitabı belirtirken nerede, ne zaman ve hangi sebeple yasaklandığını da paylaşmanızı rica ediyorum.

12. Kategori (10 puan): Beyaz perdeye aktarılmış bir kitap.
En sevilen kategorilerimizden bu kategori.

13. Kategori (10 puan): Aynı zamanda çevirmenlik de yapan bir yazar tarafından yazılmış bir kitap.
Sizlerin önerisiyle eklenen bir kategori. Araştırma yapmanız gereken bir kategori. Benim ilk aklıma gelen yazarlar Pınar Kür, Dost Körpe, Solmaz Kâmuran ama eminim daha bir sürü yazar vardır.

14. Kategori (10 puan): Kütüphaneden veya bir tanıdığınızdan ödünç aldığınız veya sahaftan aldığınız bir kitap.

15. Kategori (10 puan):Bir masal kitabı.
Biraz da çocukluğumuza dönelim dedim.

16. Kategori (10 puan): Herhangi bir edebiyat ödülü kazanmış bir kitap.
Doğrudan kitaplara verilen o kadar çok edebiyat ödülü var ki. Benim ilk aklıma gelenler Pulitzer, Man Booker's, Yunus Nadi, Hugo, Nebula, Goncourt, Sedat Simavi. Bu kategoride seçtiğiniz kitabı belirtirken hangi yıl, hangi ödülü aldığını belirtmeyi unutmayın lütfen. Bir de Nobel gibi kitaba değil de doğrudan yazara verilen ödüller kapsam dışı.

17. Kategori (10 puan): Bir biyografi/otobiyografi kitabı.
Eğer bir biyografi okuyacaksanız, okuyacağınız kitabı belirtirken kimin biyografisi olduğunu da belirtin lütfen.

18. Kategori (10 puan): Bir tiyatro oyunu.
Sizlerin önerisiyle eklenen bir kategori. (Ben geçen şenlikte Edmond Rostand'ın Cyrano de Bergerac'ını okumuştum ve çok sevmiştim. Tavsiye ederim).

19. Kategori (10 puan): Halen yazmaya, üretmeye devam eden bir edebiyatçıdan (yazar, şair, araştırmacı...) bir kitap.

20. Kategori (10 puan): Polisiye/gerilim/korku vb. türde bir kitap.
Şimdiye kadarki şenliklerde okunan kitaplara baktığımda çok tercih edilen bir tür.

21. Kategori (10 puan): Bir aşk romanı.
Ben yazları severim aşk romanı okumayı. Bir de savaşla ilgili bir kategori var, aşkla ilgili de bir kategori olsun istedim.

22. Kategori (10 puan): İlk kitabı 2010 yılında veya daha sonrası yıllarda çıkmış bir yazardan bir kitap.
Sizlerin önerisiyle eklenen bir kategori.

23. Kategori (10 puan): Mektuplardan veya anılardan oluşan bir kitap.
Son dönemde keşfettiğim ve çok sevdiğim bir tür.

24. Kategori (10 puan): Daha önce okuyup da tekrar okurum dediğiniz bir kitap.
Seçtiğiniz kitabı belirtirken o kitabı ilk ne zaman okuduğunuzu ve hikayesini de paylaşsanız güzel olur sanki.

25. Kategori (10 puan): Yabancı dilde bir kitap veya orijinal dilinde okumayı gönlünüzden geçirdiğiniz bir kitap.

26. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 15 puan, toplamda 45 puan): 3 kitaplık bir seri veya aynı seriden 3 kitap.
Katılımcılarımızın çoğu serileri o kadar çok seviyor ki bu kategori olmazsa olmazdı.

27. Kategori (Her bir kitap 10 puan, iki kitap da okunursa ekstradan 30 puan, toplamda 50 puan): İsminde zıt anlamlı kelimeler olan iki kitap.
Yabancı bir blogdan görüp adapte ettiğim bir kategori. Örnek: Büyük Balık ve Küçük Mucizeler Dükkanı veya Yaşlı Adam ve Deniz ve Bir Genç Kızın Gizli Defteri.

28. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 30 puan, toplamda 60 puan): Goodreads’in “Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap” listesinden 3 kitap.
Goodreads linki için buraya tıklayın. Linke dikkat edin lütfen. Verdiğim link sayfalarca süren bir listenin ilk sayfasının linki sadece. Açacağınız sayfanın alt kısmından takip eden diğer sayfalara ulaşabilirsiniz.

29. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 30 puan, toplamda 70 puan): Şimdiye kadar hiç kitabını okumadığınız dört yazardan birer kitap. Yazarların ikisi Türk, ikisi yabancı, ikisi kadın, ikisi erkek olmalı.
Yeni yazarları keşfetmek lazım. Kim bilir şimdiye kadar hiçbir kitabını okumadığımız ama çok seveceğimiz ne çok yazar var.

30. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 50 puan, toplamda 80 puan): 17., 18. ve 19. yüzyılda yazılmış birer kitap.
Şenliklerden gördüğüm kadarıyla 19. ve 20. yüzyıl yazarları çok tercih ediliyor ama eskilerde de şahane eserler var. Bu kategori onları keşfetmek için.


işte okumayı düşündüklerim


                     
 açıkçası hangi kategori için hangi kitabı okuyacağıma karar veremedim okudukça kategorilere uyanları eklemeye karar verdim bende..  sadece Kürk Mantolu Madonna 24. kategori için yeniden okumayı düşündüğüm kitap.. hadi bakalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder